Nardus

Hoe was de Paasmis, vraag ik aan Buurvrouw.
Meneer Pastoor heeft de voeten gewassen van de misdienaars.
En gezalfd met Maria Magdalena zalf?
Nee dat heet niet zo. Het is Nardus.
Oh, ik dacht dat het Maria Magdalena zalf heette. Heeft u de zalf via het bisdom gekocht?
Nee, via internet.
En?
Hij ruikt erg sterk. Niet zo lekker eigenlijk, lacht Buurvrouw.

Random tekst vondsten over Nardus:

Jatamansi of Nardus of valse Valeriaan is een aromatisch kruid dat in de bergen van India en China voorkomt. De Egyptenaren gebruikten het als geurstof en in de bijbel wordt het genoemd in het Lied van Salomon. Nardus werd door Maria gebruikt om de voeten van Jezus te zalven. Ook bij de Romeinen was het bekend en werd het gebruikt voor de bereiding van Nardinum, een aromatische olie.

Het verhaal van de zalving in Betanië, voorafgaand aan de intocht van Jezus in Jeruzalem. Jezus wordt in het verhaal gezalfd door een vrouw met zeer dure nardusbalsem. Nardus is een plant uit India waarvan de olie uit de wortelstok gebruikt werd in balsem en zalf. De kostbare narduszalf werd dikwijls vervalst, vandaar dat voorafgaand aan de verontwaardiging van de Farizeeën nadrukkelijk gezegd wordt dat het hier om echte gaat. Balsem is het geschenk van de koningin van Sjeba aan Salomon, is aanwezig in de schatkamers van koningen, wordt verhandeld, gebruikt bij begrafenissen en is schoonheidsmiddel van de Israëlitische vrouwen. In de cultus wordt het gebruikt voor de samenstelling van het heilig reukwerk.
De zalving, het inwrijven van de huid of het hoofd met olie, zalf of reukwerk had een profaan of een religieus doel. De profane zalving behoorde tot de lichaamsverzorging van de oosterling of was geneesmiddel, voor de verzachting van wonden. Rituele zalving werd toegepast op zaken of personen. Voorwerpen werden erdoor geheiligd en bij personen was het het teken van uitverkiezing, van koningschap.

Marcus 14:3
En als Hij te Bethanië was, in het huis van Simon, den melaatse, daar Hij aan tafel zat, kwam een vrouw, hebbende een albasten fles met zalf van onvervalsten nardus, van groten prijs; en de albasten fles gebroken hebbende, goot die op Zijn hoofd.

Johannes 12:3
Maria dan, genomen hebbende een pond zalf van onvervalsten, zeer kostelijken nardus, heeft de voeten van Jezus gezalfd, en met haar haren Zijn voeten afgedroogd; en het huis werd vervuld van den reuk der zalf.


De olie kan gebruikt worden bij meditatie. Samen met wierook en mirre.
Nardus is ook een lucht- en ruimtereiniger voor negatieve en vervelende energieën.
Brand haar na een 'zware' visite om bevrijd te worden van wat men achter liet. Of brand haar voor ontvangst van mensen als je open en eerlijk met elkaar wilt omgaan zonder elkaar te beïnvloeden
Jatamansi ofwel nardus intensifieerd gevoelens van gehechtheid en devotie jegens de goedheid of een spiritueel leraar. Ze is een belichaming van edelmoedigheid.

17 april 2006